Kris Declercq: "Met de titel van Cultureel Ambassadeur wil Roeselare artiesten in de etalage zetten. Soms zijn Roeselaarse kunstenaars bekend in de hele wereld, maar niet in hun eigen stad. We moeten trots zijn op wie de stad uitdraagt en willen die mensen in de belangstelling zetten. De titel van Cultureel ambassadeur geldt voor drie jaar.

Het stadsbestuur trekt daarnaast ook jaarlijks 13.000 euro uit om cultureel Roeselaars talent bijkomend te ondersteunen. Daartoe worden kunstenaars die tot ver buiten de stad bekendheid genieten, uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van onze stad.

Bovenop de bestaande subsidies voor culturele verenigingen of individuen maakt de stad jaarlijks 13.000 euro vrij om talent te stimuleren. Zowel theaterproducties, danstalenten of jonge dj's uit de Rodenbachstad kunnen aanspraak maken op het geld.

De fikse financiële steun geldt voor maximaal drie jaar. Het is de cultuurraad die de extra toelages beheert en toekent. De extra fondsen zijn bedoeld om kunstenaars te begeleiden en te ondersteunen. Projecten of mensen die erg beloftevol zijn, maar die dat extra duwtje in de rug kunnen gebruiken om helemaal door te breken. Schepen van cultuur Kris Declercq (CD&V) : " Het is de bedoeling om de 13.000 euro elk jaar te verdelen onder een select groepje uitverkorenen. Dat kan om een project gaan, of net zo goed om drie. Maar niet veel meer. ‘Zo maakt de steun ook effectief een verschil. We willen vooral projecten steunen die het imago van de stad uitdragen en die kwaliteit en vernieuwing nastreven over de regiogrenzen heen."

Ook op cultureel vlak heeft de stad heel wat te bieden

Een Cultureel Ambassadeur zal verder ook communicatieve en publicitaire ondersteuning krijgen via de stedelijke en toeristische communicatiekanalen. Roeselare staat dan wel vooral bekend als een winkelstad, maar ook op cultureel vlak heeft de stad heel wat te bieden. Er is veel variatie en er is veel talent en dat willen we uitdragen.

Zowel voor de extra subsidies als voor de erkenning als Cultureel Ambassadeur kunnen kandidaten hun aanvraag indienen via de dienst cultuur (cultuur@roeselare.be). Voor de periode 2014-2016 kan dat tot 1 november.