De Spil bestaat twintig jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 3 juni met een zo lang mogelijke fanfare, die door Roeselare trekt richting cultureel centrum.

Met Die Verdammte Spielerei op kop wil De Spil ‘De Langste Fanfare’ door Roeselare gidsen. Gedurende de voorbije jaren is De Spil uitgegroeid tot een dynamisch huis waar verschillende kunstvormen elkaar ontmoeten.

Die groei is ook te danken aan de vele verenigingen die we hier hebben. We nodigen dan ook al de organisaties die De Spil een warm hart toedragen uit mee De Langste Fanfare te maken”, zegt Gwendolien Sabbe van De Spil.

De zotte feestfanfare Die Verdammte Spielerei trok met dit concept al door verschillende steden. Het record staat voorlopig op naam van Gent. Daar liepen 570 mensen mee in de fanfare tijdens de opening van de Gentse Feesten. “Al is de sfeer het allerbelangrijkste”, zegt Stefaan De Winter van Die Verdammte. “Een beetje competitiegevoel is uiteraard altijd leuk. Er zijn hier in de buurt heel veel fanfares en muziekgroepen, dus het moet een haalbare kaart zijn.”

Iedereen kan én mag meedoen

Ook wie geen instrument bespeelt, kan meewerken aan een succesvolle optocht. Er zijn vaandeldragers en majorettes nodig. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld met een of andere toeter de trommels ondersteunen of gewoon mee marcheren.

De Spil hoopt ook op heel wat aanmoedigende toeschouwers langs het traject. “De jongste jaren zijn we als cultureel centrum ook buiten onze muren gebroken. We laten ons niet vangen in het gebouw en komen met vernieuwende zaken letterlijk naar buiten. Dat willen we hiermee nog eens aantonen.”

De stoet vertrekt om 17 uur aan De Spil, trekt langs enkele pleinen en eindigt rond 18.30 uur weer aan het cultureel centrum voor een groot feest.

Om organisatorische redenen wordt gevraagd vooraf in te schrijven.

INFO : www.despil.be/delangstefanfare

Inschrijven en meer info: www.delangstefanfare.be

 

Dit artikel overgenomen van nieuwsblad.be