Kinderen hebben vandaag geen excuus om binnen te blijven, want Buitenspeeldag staat al voor de tiende keer op stapel. De eerste woensdag na de paasvakantie wordt voor al dat jong geweld opnieuw hét hoogtepunt van het jaar om buiten te ravotten.

Op de Buitenspeeldag sporen we kinderen aan om buiten te spelen en te sporten in hun eigen buurt. Ouders kunnen een speelstraat aanvragen: een namiddag de straat autovrij maken om kinderen de ruimte te geven om zich uit te leven. Daarnaast kunnen ook organisaties en scholen hun steentje bijdragen om de kinderen te motiveren om buiten te spelen. Zo geven de meeste scholen geen huiswerk op deze woensdagnamiddag, andere scholen laten de kinderen wat langer buitenspelen tijdens de pauze.

Alle deelnemende kinderen krijgen op de Buitenspeeldag een gadget. Dit jaar hebben we dertien deelnemende straten en bereiken we zo’n 800 kinderen.

VOC opstap gaat in de Bollenstraat samen met de kinderen timmeren aan de toekomst. Onder toezicht van vakmannen kunnen kinderen hun eigen speeltoestel bouwen. Door gebruik te maken van paletten en recuperatiehout komen de kinderen tot hun eigen creatie.

In een workshop percussie laat ‘Iedereen Percussief’ kinderen kennis maken met slaginstrumenten. Voor de kleinsten is er randanimatie voorzien.

Iedereen in de buurt is welkom om deel te nemen aan deze activiteit. Deze activiteit is een samenwerking met heel wat partners: vzw VOC Opstap, vzw De Kom af, Vives Hogeschool, vzw Onze Kinderen, vzw Onze Jeugd, VTI Roeselare, Iedereen Percussief, De Tovertuin/Toverbox, De Speelberg, Buurttuin den Engel, Kringwinkel midwest, VZW De Tremel.

Het Stationsplein wordt een sportplein voor 1 namiddag met pannavoetbal en sportworkshops door Buurtsport.

Het Geitepark wordt een oase van rust met een workshop ouder-kind yoga.

Kort samengevat:

 1. Leliestraat organiseert een speelstraat
 2. Damaststraat/Lakenstraat organiseert een speelstraat
 3. Speelplein bij de Zanikkenstraat organiseert een Buitenspeeldagactiviteit
 4. Heidestraat/Hazelstraat organiseert een speelstraat
 5. Lucien Victorstraat/Odiel Defraeyestraat organiseert een speelstraat
 6. Gitsestraat organiseert een speelstraat
 7. De Gotelaar organiseert een speelstraat
 8. De Polenstraat organiseert een speelstraat
 9. Op het Stationsplein kan je pannasoccer spelen en is er een verscheiden aanbod aan sport en spel.
 10. In het Geitenpark kan je een workshop ouder-kinderyoga volgen. Deze workshop is volledig gratis.
  Op voorhand inschrijven is wel verplicht. Meer informatie en inschrijvingen vind je hier: http://www.arhus.be/kalender/
 11. De Bollenstraat organiseert een timmerworkshop zodat de kinderen hun eigen speeltoestel in elkaar kunnen timmeren. Dit onder toezicht van enkele mensen waarvoor houtbewerking geen geheimen kent. Er zal ook een workshop percussie doorgaan.  
 12. Buurtsport zal op enkele locaties een Buitenspeeldagactiviteit organiseren:
  Bij de Wervikhovestraat, speelplein Schaapstraat van 13.30 u. - 14.30 u.
  Op het Kerelsplein van 15 u. - 16 u.
  Bij het Damberdshof van 13 u. - 14 u.