Aan de zijkant van ARhus staan voortaan vier buggy's die dagelijks gratis gebruikt kunnen worden tussen 7 en 22 uur. Je hebt enkel een muntstuk nodig om het slot te openen. Het buggypunt komt er op voorstel van CD&V gemeenteraadslid gemeenteraadslid Ria Vanzieleghem .

Roeselare krijgt twee buggypunten van waaruit je gemakkelijk de stad kan intrekken. Inwoners en toeristen kunnen er gratis een buggy lenen voor een bezoek aan de stad.

Zo wordt het gemakkelijker om met kleine kinderen met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te komen. Als gezinsvriendelijke stad zetten we daarmee niet alleen in op duurzame mobiliteit, het nodigt ook uit om meer te bewegen én met je kinderen het stadscentrum te ontdekken.  

"We willen we Roeselare als gezins- en kindvriendelijke stad promoten", zegt ook schepen Filiep Bouckenooghe

De uitleenbare buggy's zijn nu reeds erg populair in Limburg. Het gebruik ervan is wel nergens zo laagdrempelig als in Roeselare, want je kunt de buggy gewoon met een muntstuk ontlenen. We willen later wel een trackingsysteem installeren om de controle erop wat te verhogen.

Buggypunten aan het Station & aan de Munt

De buggypunten liggen centraal in de stad en zijn een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad. Aan de Munt staan er reeds 4 buggy’s onder het afdak aan de zijkant van het gebouw van ARhus (verlengde Citroenstraat). In de Stationshal wordt aan de lokettenzaal ook een buggypunt ingericht, daar komen 3 buggy’s.

Ria: "Het ontwerp is functioneel en kwam tot stand in samenwerking met gezinnen die de buggy in een stadscontext gebruikt hebben (om te winkelen, om de stad te bezoeken).  De buggy’s zijn compact en wendbaar. Ze zijn voorzien van een grote draagmand en kinderen zitten op ooghoogte van de volwassenen. Het zitje staat op stoelhoogte.  Dat is handig voor een horecabezoek: je schuift de buggy gewoon onder de tafel.  De buggy’s wonnen in 2016 de Vlaamse Ecodesign Award van OVAM".

Voor het wekelijks afwassen en kleine herstellingen werken we samen met organisaties uit de sociale economie Buurt en co en Eco-velo (Kringwinkel Mid-West vzw).. 

Gratis uitlenen

We willen het gebruik laagdrempelig houden. Daarom hoef je niet te reserveren en is het gebruik ook gratis. Je hebt enkel een muntstuk nodig om het slot te openen waarmee de buggy’s aan een paaltje of de muur vastgemaakt zijn.

Je kan een buggy ontlenen tussen 7 u. en 22 u.

We vragen de gebruikers om de buggy’s na gebruik terug te plaatsen in het buggypunt waar ze de buggy ontleenden.

Inzetten op duurzaamheid

Met de buggypunten wil Stad Roeselare inzetten op duurzame gezinsmobiliteit. We moedigen gezinnen aan om met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te komen: ook met  kleine kinderen én ook voor korte verplaatsingen.