Het Europees Parlement heeft een update van de Europese wetgeving over verzekeringsbemiddeling goedgekeurd.

 

 

 

Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere : Door deze Europese wetgeving over verzekeringsbemiddeling zullen

  1. consumenten beter beschermd zijn,
  2. de verschillende types van verzekeringsdistributeurs eerlijker onderling kunnen concurreren,
  3. en de integratie van de Europese verzekeringsmarkt verder wordt gestimuleerd.

Duidelijke, gestandariseerde & overzichtelijk informatie over verzekeringsproducten

Consumenten van over heel de Europese Unie zullen voor elk (niet-levens)verzekeringsproduct hetzelfde gestandaardiseerde document
met basisinformatie krijgen.  Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de Economische en Monetaire Commissie: "Verzekeringen zijn van nature complexe producten. Daarom is het essentieel dat consumenten duidelijke en overzichtelijke informatie krijgen voor ze een verzekering afsluiten. Dergelijk standaarddocument zorgt er eveneens voor dat consumenten makkelijker verschillende verzekeringen zullen kunnen vergelijken."

Bedrijfsmodel van de onafhankelijke verzekeringsmakelaar gevrijwaard

Het Europees Parlement paste bovendien de voorgestelde wetgeving aan zodat het bedrijfsmodel van de onafhankelijke verzekeringsmakelaar, via commissielonen en honoraria,wordt gevrijwaard.

Tom Vandenkendelaere "In België hebben onafhankelijke verzekeringsmakelaars een marktaandeel van 47%. De Belgische consumenten doen duidelijk graag een beroep op deze makelaars voor advies over de beste verzekering en voor bijstand bij een schadegeval. Daarom ben ik zeer blij dat het Europees Parlement ervoor heeft kunnen zorgen dat deze richtlijn wél transparantie creëert over de financiering van onafhankelijke makelaars maar geen vereisten introduceert waardoor deze cruciale beroepsgroep uit de markt geconcurreerd zou kunnen worden."

De Europese lidstaten hebben 2 jaar de tijd om de richtlijn om te zetten.