Bellen vanuit België naar een ander EU-land mag niet meer dan 19 eurocent per minuut kosten, een sms niet meer dan 6 cent. De lidstaten, Europese Commissie en het Europees Parlement hebben daar in Brussel vanmorgen na maandenlang onderhandelen een politiek akkoord over bereikt.

De maximumtarieven moeten gaan gelden voor alle buitenlandse gesprekken en sms'en binnen de 28 lidstaten. De stap volgt op het afschaffen van de roamingkosten in juni vorig jaar. Het akkoord moet nog formeel worden afgerond. Als alles goed gaat, starten de nieuwe regels op 15 mei volgend jaar.

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) is erg tevreden: “Het afschaffen van de roamingtarieven was al super. Met deze regeling maken we het verhaal nog beter. Als je weet dat een minuut bellen naar Spanje bijvoorbeeld meer dan 1 euro kan kosten, dan scheelt deze maximumgrens heel wat in de portemonnee. Een sms of mms sturen wordt zelfs meer dan 10 keer goedkoper. Zo maakt Europa het verschil. Dit akkoord bevat trouwens nog enkele interessante aspecten waarbij het stimuleren van de uitrol van het 5G-netwerk door voldoende radiospectrum te voorzien, eruit springt

  • Informatie & Communicatie
  • Europa