Gisteravond gaven buurtbewoners in de Zilverlink samen het startschot van de Dag van de buren 2018. Buurten worden opgeroepen om op vrijdag 25 mei hun stoel buiten te zetten en samen te komen.

Bankjes#VANRSL is een nieuw project waarmee stad Roeselare wil uitpakken. Buren hoeven niet tot eind mei wachten om gezellig samen te zitten. Bankjes#VANRSL nodigt uit om vaker buiten te komen.

Geert Huyghe: "Een goed contact met de buren kan zo veel betekenen. Met het project 'Bankjes #VANRSL' willen we de mensen opnieuw op de stoep samenbrengen."

NIEUW in 2018: de Bankjes#VANRSL

Samen op straat zitten met de buren, kijken naar het straatleven en genietend napraten van de dag. Deze traditie is hier en daar nog bij de oudere generatie zichtbaar, en ook bij onze nieuwe Roeselarenaars. Een goed contact met de buren kan echter zo veel betekenen. Een goed gesprek, ervaringen uitwisselen, minder eenzaam zijn. Je buren kennen zorgt ervoor dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Een oogje in het zeil houden terwijl je op reis bent? De planten water geven? Oudere mensen een handje toesteken bij de boodschappen? Met het project 'Bankjes#VANRSL' wil de Stad de mensen opnieuw op de stoep samenbrengen.

Dankzij het project 'Bankjes#VANRSL' kunnen inwoners van Roeselare voor 88 euro (incl. btw) een bankje laten installeren aan hun voorgevel. Hiervoor werkt de Stad samen met het bedrijf Gevelbank, die instaat voor het leveren van de steunen en het delen van de expertise, en Halte R, die instaat voor het maken van de banken zelf en voor de installatie aan de gevels.

Hoe werkt het?

Het principe van de Gevelbank is simpel: twee stijlvolle stalen driehoeken worden aan de gevel geïnstalleerd terwijl een lichte bank binnen achter je deur hangt. Bij goed weer klap je de driehoeken open en leg je de plank op de stalen dragers. Wanneer de bank niet openstaat klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen als anker voor je fietsslot.

Zo krijg je alle voordelen van een bank voor de deur (zon, gezelligheid, extra ruimte, …) zonder de mogelijke bezwaren van een permanente bank (vrije doorgang op het voetpad, nachtlawaai). Je hebt een bank wanneer je gezellig voor je deur wil zitten en de bank verdwijnt wanneer je straat rustig hoort te zijn.

Hoe vraag je een gevelbank aan?

Een bankje aanvragen, kan via de nieuwe website www.buurten.roeselare.be/vraag-je-bank-aan en dat tot en met 15 april.

De banken worden geïnstalleerd tegen 25 mei, Dag van de buren. 

Maar je kan in de zomer ook nog inschrijven om een bankje te laten installeren. Alle info op www.buurten.roeselare.be en Facebookpagina buurten#VANRSL

Samen voor een gezelligere buurt

Wie samen met de buren een bankjesproject opzet, wil de Stad extra belonen. Een bankje kan aanleiding geven tot samen tuinieren, spelen, delen, zorgen, …. Daarom worden mensen aangemoedigd hun creativiteit (en hun buren) aan te spreken, om tot een mooi buurtproject te komen, waar enkele bankjes deel van kunnen uitmaken. Dien het project vóór 1 mei in via Wijk in Actie en ontvang financiële en logistieke steun van de stad. 

Lancering website Buurten#VANRSL

Ook gaat de nieuwe website buurten#VANRSL van start. Deze website zal iedereen informeren over de verschillende projecten van de stad die buren samenbrengen. Een ideale plek voor mensen die op zoek zijn naar leuke ideeën om hun buurt warm, plezant en energieker te maken.

De website bezoeken, kan via www.buurten.roeselare.be

Combineer je bank met een Tegeltuin

Fleur je buurt op met een combinatie van een tegeltuin en gevelbank.

Wat is een straattegeltuin?

Voor een straattegeltuin neem je een straattegel weg en plant je een klimplant, lagere planten of bodembedekkers in de plaats. Het is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen een gevel. Een tegeltuintje met een knappe klimmer fleurt niet alleen je gevel op, het is ook nog eens goed voor je portemonnee en het milieu. Tussen de bladeren kunnen insecten envogels hun nesten bouwen. Ondertussen zuivert de klimplant de stadslucht van vervelendestoffen en rondwaaiend stof. Tegelijk voorziet hij je gevel van een natuurlijk isolatielaagje en hij maakt komaf met slagregens die je gevel nat maken. Niets dan voordelen dus!

Overtuig je buren om mee te doen.

Wie samen met zeven buren in het project stapt, krijgt van de stad volledige ondersteuning rond de aanleg van de Tegeltuin.