De Autovrije Zondag is de hoogdag van de Week van de Mobiliteit, die loopt van 16 tot 22 september 2016. Roeselare doet als één van de 40 Vlaamse steden en gemeenten mee aan Autovrije Zondag. In het centrum van de stad zullen straten en pleinen autovrij worden gemaakt en krijgen bewoners en bezoekers alle ruimte om er te wandelen, te fietsen, te spelen of om gewoon te genieten. Het is dé manier om het stadscentrum op een andere manier te beleven.

Het centrum is op 18 september verkeersvrij van 11 tot 18 uur. Er valt heel wat te beleven:

 • Zo kan je op Autovrije Zondag verschillende gekke fietsen en ligfietsen testen. Dit kan aan de Sint-Michielskerk of in de Ooststraat.
   
 • Teken je liever met krijt terwijl je aan het fietsen bent?
  Dan kan dit ter hoogte van het Wielermuseum (Paterskerk) in de Delaerestraat. Ook de deuren van de Paterskerk staan wagenwijd open voor de wielerliefhebbers.
   
 • Heb je zin in picknick op straat? Dat kan in de Ooststraat op het kruispunt met de Poststraat en de Henri Horriestraat.
   
 • Op het Stationsplein maak je kennis met de activiteiten van Eco Velo. Je kan er ook elektrische fietsen en bakfietsen testen.
   
 • Tussen 14 en 18 uur komen Zeppe, Zikki en Aya langs op de Grote Markt. De kinderen kunnen zich ondertussen ook uitleven in het animatiepark van Aya. Om 16.30 uur reiken we een aantal leuke prijzen uit aan de winnaars van de kleurwedstrijd. De leerlingen (lager en kleuter) van de Roeselaarse scholen kregen een Zeppe & Zikki kleurplaat via de school. Ook op de Grote Markt, kan je nog een kleurplaat bemachtigen en inkleuren.

 • De Fietsersbond verwelkomt je in de Noordstraat voor het kampioenschap Traag Fietsen van 14 tot 17 uur.

Maak ook kennis met nieuwe projecten van #spelenmetdestad of breng een bezoekje aanTuin der Lusten op site Noord in de Désiré Mergaertstraat.

Redenen genoeg dus om op zondag 18 september op de fiets, de bus of de trein te springen naar Roeselare.

Klik op bovenstaand kaartje om het plan groter te bekijken

#spelenmetdestad

Spelen met de stad, herkenbaar aan de roze donut, is een hele reeks van kindvriendelijke projecten in Roeselare. Vorig jaar gestart, werd dit ook dit jaar verder uitgewerkt. Deze nieuwe projecten worden tijdens de autovrije zondag in kaart gebracht. Iedereen kan een kijkje nemen op de verschillende locaties.

Om 14.30 uur starten we samen met Astrid Sercu (gekend als Paula uit Galaxy Park) aan de donutdeur aan site Noord met een interactieve en ludieke wandeling. De route loopt langs enkele nieuwe locaties waar kunstenaar een woordje uitleg geven. Er is overal animatie. De wandeling is geschikt voor alle leeftijden en duurt maximaal een half uur.

Alle locaties vind je op de google-mapskaart Of via www.stadroeselare.be/spelenmetdestad

De Tuin der lusten op zoek naar Utopia, de ideale stad 

Stadsfestival Tuin der Lusten beweert niet dat ze die ideale stad gevonden heeft. Maar de weg ernaartoe is ook plezant. Je ontdekt het zaterdag 17 september (18 uur tot middernacht)en zondag 18 september (11 tot 20 uur) in Site Noord. Met een geefplein, videomapping, een lekkere keuken, een mobiel bos, straattheater, telegeleide auto’s en heel wat meer...

De Tuin der Lusten gaat deze editie op zoek naar Utopia. Het is 500 jaar geleden dat de Engelse humanist en staatsman Thomas More in Leuven zijn boek Utopia publiceerde… Dit wereldberoemde boek kent enkele bijzondere denkbeelden. Wat dacht je van gratis kinderopvang, gratis onderwijs, democratie, mogelijkheid tot euthanasie, broedmachines, getrouwde priesters en gelijke kansen voor man en vrouw?

Na 5 jaar, 5 edities, honderden vrijwilligers & duizenden bezoekers vroeg De Tuin der Lusten zich af of Utopia veraf ligt of juist dichtbij. Vele sociale organisaties met een artistiek hart en artistieke organisaties met een sociaal hart hebben ideeën over Utopia uitgewerkt in acts, installaties, creaties en kunst. We nodigen je uit mee te dromen over een nieuwe, maakbare samenleving.

Eco-Velo doet mee

Eco-velo doet op zondag 18 september een gooi naar het record simultaan lekke binnenbanden herstellen naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit. Op 18 september zijn er verspreid over de Roeselaarse binnenstad autovrije zones. Met talrijke acties verzorgt Eco-velo die dag de invulling van het autovrije Stationsplein.
 
Over recordpogingen, testritten en een hart voor de fiets De medewerkers van Eco-velo bekommeren zich toegewijd om fietsen van deelnemers en bezoekers van de autovrije zondag met een bewaakte fietsstalling en een fietslabelactie. Het labelen is volledig gratis en maakt een fiets heel wat minder interessant voor dieven. De actie start om 11 uur en loopt tot 18 uur.
 
Om 12 uur wordt iedereen verzameld op het Stationsplein voor een recordpoging simultaan lekke binnenbanden herstellen. We roepen nu al graag iedereen op om een handje toe te steken en het record naar Roeselare te brengen! Voor meer info, kan je contact opnemen met Frederik Vanacker via ecovelo@dekringwinkelmidwest.be.
Doorheen de dag kan de bezoeker kennis maken met het uitgebreid aanbod huurfietsen van Eco-velo. In een afgesloten ruimte kan je deze fietsen testen: bakfiets, elektrische bakfiets , elektrische fietsen, meerijfiets, aanhangwagen, blue-bike fietsen, mini-velo huurfietsjes voor de kinderen.

Week van de mobiliteit (16 – 22 september)

Naast de Autovrije Zondag zijn er ook nog andere initiatieven gepland tijdens de Week van de Mobiliteit:
 • De 10de editie van de Strapdag waar ook een aantal Roeselaarse scholen aan deelnemen: vrijdag 16 september 2016.
 • De stad ondersteunt de Octopusscholen financieel en betaalt het inschrijvingsgeld terug.
 • Car Free Day, donderdag 22 september, gericht op het personeel van bedrijven en organisaties.
 • Ook het personeel van stad Roeselare wordt op Car Free Day aangemoedigd te kiezen voor duurzame mobiliteit. Fietsers en pendelaars worden op deze dag extra in de watten gelegd.
De FietsTelweek (19 – 26 september 2016)

Alle Vlaamse steden en gemeenten worden opgeroepen om deel te nemen. De telling gaat uit van de Fietsersbond en Fietsberaad Vlaanderen. De organisaties roepen burgers massaal op om een FietTelApp te installeren en aan te zetten. Zo worden de routes van alle fietsers in het bezit van die app gemeten en geteld. Die gegevens brengen het fietsgedrag van de Vlaming in kaart en daarmee kan een beter fietsbeleid worden uitgewerkt.

Men lanceert ook een oproep aan alle fietsers om mee te tellen. De FietsTelApp is geschikt voor iOS en Android en kan je downloaden van http://fietstelweek.be. waar je nog meer info vindt over de FietsTelweek