Van 5 mei tot en met 19 juni kan je doorheen Roeselare "The Green Line" volgen. The Green Line is een toegankelijk kunstproject met een groen tintje . Het toont werk van gerenommeerde kunstenaars langs een denkbeeldige groene lijn van ARhus over het De Coninckplein naar het station..

“The Green Line" wordt de start van een kleurrijke, creatieve en artistieke lente in Roeselare. We willen tonen dat verstedelijking perfect te verzoenen valt met ecologie”, aldus schepen van Cultuur Bart Wenes (CD&V).

Met kunst en groen de verstedelijkte omgeving een beetje opfleuren, dat is de bedoeling van het tentoonstellingsproject The Green Line in Roeselare. Vanuit De Munt wordt een denkbeeldige groene lijn getrokken langs de Directeurswoning, de Conincklijke Passage, het De Coninckplein, door de Sint-Amandskerk, over de Moermanparking, door Atelier 61, Crème de la Crema en tot aan het Stationsplein.

De meeste kunstwerken zullen te zien zijn in De Directeurswoning maar de organisatoren gingen ook op zoek naar andere binnen- en buitenlocaties.

Zo zal je kunst vinden op de Munt, de Coninclijke Passage, het De Coninckplein, de St.-Amandskerk, de Moermanparking, Galerij 9punt9 en Atelier 61 in de Sint-Amandsstraat en Crème de la Crema in de Hendrik Consciencestraat en op het Stationsplein.

Op verschillende locaties zullen kunstwerken uit het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MHKA) te zien zijn. De werken hebben allemaal een link met de natuur.

Zo wordt het De Coninckplein een pop-upplein met een picknickplek. De tuinmeubelen voor dit project zijn gemaakt door de leerlingen van het VTI. Er komen balkontuinen op de Munt en pluktuintjes onder andere in het Citroen- en Wortelstraatje. Tenslotte verschijnen enkele tuinboxen naar een ontwerp van Maarten Schaubroeck. Sint-Idesbald maakt deze metalen constructies en de VABI zaait en teelt de groenten en kruiden en creëert raamboerderijen. Het MSKA maakte de plantenbakken.

Er zullen ook pop-upparkjes verschijnen waar op zondagnamiddagen activiteiten georganiseerd worden.Voor de kersverse schepen van Cultuur Bart Wenes is The Green Line meteen het eerste grote project. “Dit is een integraal stadsverhaal waarbij diverse stadsdiensten, scholen, kunstenaars en de bevolking samen werken om iets nieuws uit de grond te stampen. De link met het M HKA betekent niet dat de drempel hoog zal liggen al zal je hoogstaande kunst kunnen zien op de diverse locaties. The Green Line is een mooi voorbeeld van hoe het nieuwe kunstenbeleid van Roeselare werkt. De nieuwe kunstcel zoekt toenadering tot verschillende partners om samen een project op te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat deelnemers uit Antwerpen huiswaarts zullen keren met een mooi verhaal uit Roeselare. Voor onze stad is het de start van een artistieke lente.”

Elke zondag tot 19 juni kun je The Green Line afstappen met een gids. Dit start telkens om 14.30 uur en kost 2,50 euro per persoon. Nieuwsgierigen kunnen nu alvast een kijkje gaan nemen in de The Green Line-etalage op De Munt.

Kunst is de groene lijn die Roeselare in de lente van 2016 een artistiek en kleurrijk imago zal geven met de Directeurswoning als hart van het gebeuren.

Met werk van Francis Alys, Stefan Balkenhol, Charif Benhelima, Sergej Bratkov, Tony Cragg, Luc Deleu, Els Dietvorst, Mark Dion, Hugo Duchateau, Jan Fabre, Jan Henderikse, Hamlet Hovsepian, John Kormerling, Wolfgang Laib, Gordon Matta- Clark, Guy Mees, Ivan Kozaric Pronadena, Koka Ramishvili, Christophe Terlinden, Luc Tuymans, Angelo Vermeulen, Loreta Visic, Liang Yue.Meer info: www.dedirecteurswoning.be