Op 15 juni worden de roamingkosten definitief afgeschaft. Vanaf dan betaal je in de hele EU evenveel als thuis om mobiel te bellen, sms'en of surfen. Om te vermijden dat eventuele inkomstenverliezen voor de telecomoperatoren aan de consument worden doorgerekend, is een akkoord afgesloten over de groothandelsprijzen die operatoren elkaar onderling aanrekenen.

Het Europees Parlement geeft vandaag groen licht aan een akkoord met de lidstaten over de groothandelsprijzen en ruimt daarmee de laatste hindernis voor de afschaffing van roamingkosten.

Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V): "De maximumtarieven die operatoren elkaar mogen aanrekenen wanneer hun klanten in het buitenland hun gsm gebruiken, liggen maar liefst 90% lager dan nu het geval is, maar volstaan nog steeds om operationele kosten te dekken. We hebben kunnen vermijden dat de consument de rekening kreeg doorgeschoven, een overwinning voor het Europees Parlement dat over roaming altijd voet bij stuk heeft gehouden. Het verdwijnen van de roamingkosten is een belangrijke stap vooruit voor een eengemaakte Europese digitale markt."

Op 15 juni dalen de roamingkosten voor mobiel bellen van maximaal 5 eurocent per minuut naar maximaal 3,2 eurocent per minuut. De roamingkosten voor sms'jes zijn nog half zo duur en dalen van 2 naar 1 eurocent. Mobiele data mogen vanaf 15 juni nog maximaal 7,70 euro per gigabyte bedragen.

Heb je nog vragen over de afschaffing van de roamingtarieven binnen de eu? Klik hier