Stad Roeselare pakt uit met met de bouw van 40 aanleunappartementen: Speciaal voor senioren bouwt De Mandel veertig nieuwe sociale flats vlak naast het woon-zorg- en dienstencentrum De Zilverberg in de Knokuilstraat. Senioren kunnen er zelfstandig wonen, maar wie daar behoefte aan heeft, kan ook beroep doen op de diensten van het woonzorgcentrum, zoals het restaurant of activiteiten. De werken gingen begin januari reeds van start.
Senioren wonen graag zelfstandig
Senioren kunnen er zelfstandig wonen, maar wie daar behoefte aan heeft, kan ook beroep doen op de diensten van het woonzorgcentrum, zoals het restaurant of activiteiten.
'De zorg wordt niet voorzien vanuit het Zorgbedrijf of De Mandel zelf, want wij houden ons louter en alleen bezig met de huisvesting', zegt directeur Stefanie Vandenabeele van De Mandel. 'Dat betekent dat de bejaarden zelf kunnen kiezen voor een bepaalde vorm van thuiszorg naar eigen voorkeur. Zo houden we de huurprijzen ook laag.'OCMW-voorzitter Geert Depondt: "De nood aan sociale huisvesting wordt steeds groter. Die groei zie ik niet meteen afnemen, In samenwerking met stad Roeselare wordt er een toewijzingssysteem uitgewerkt, waardoor mensen vanaf 65 jaar voorrang zullen krijgen voor dit project."
De wachtlijst voor sociale woningen telt intussen 1.316 kandidaat-huurders. 'Daarom krijgen 65-plussers voorrang bij dit project', klinkt het.
Het Roeselaarse architectuurbureau Vaneeckhout staat in voor het ontwerp. 'Er komen vier losse volumes in een open en groene omgeving.' Elk blok bestaat uit tien appartementen die via wandelpaadjes aansluiten bij het woonzorgcentrum.
Per blok zijn er twee appartementen met één slaapkamer, drie met een grote en een kleine slaapkamer en vijf appartementen met twee grote slaapkamers. Er komen ook 23 parkeerplaatsen voor bezoekers en 45 ondergrondse parkeerplaatsen. Rolstoelgebruikers zijn zeker welkom, want er zijn liften voorzien.
Verder heeft de architect rekening gehouden met het concept 'levenslang wonen', waarbij de gangen en draaicirkels een zo groot mogelijke toegankelijkheid garanderen. 'Hoewel de algemene wachtlijst lang is, kunnen geïnteresseerden zich nog te allen tijde inschrijven', klinkt het. 'Hoe sneller je ingeschreven bent, hoe beter uiteraard.'
Voor omwonenden en geïnteresseerden is er op donderdag 12 februari om 17.30 uur een infomoment gepland in het Grand Café van het woonzorgcentrum in de Knokuilstraat.