59 scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits huursubsidies om hun schoolgebouwen te vernieuwen of om extra plaatsen in de klas te realiseren.

3 scholen uit Roeselare zijn bij de gelukkigen : "De Verrekijker",  "Burgerschool & De Mozaïek" & "Vikingschool & De Hagewinde" . Samen krijgen ze 614.875 euro huursubsidies voor nieuwe schoolgebouwen.

De projecten komen ruim 20.000 leerlingen ten goede en zorgen voor 3.556 bijkomende plaatsen in de klas. Alle scholen samen zullen jaarlijks 7,5 miljoen euro huursubsidie ontvangen (gedurende max. 18 jaar). In totaal gaat het zo om een bijkomende investering in nieuwe schoolinfrastructuur voor circa 211 miljoen euro. Met deze huursubsidies kunnen schoolbesturen een bestaand gebouw of een nieuwbouw, waarvan ze geen eigenaar zijn, huren. Vorig jaar kregen in een eerste ronde ook al 35 scholen huursubsidies. Die projecten kwamen bijna 10.000 leerlingen ten goede en waren goed voor meer dan 2.000 bijkomende plaatsen in de klas.

Eind 2017 lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een tweede projectoproep voor huursubsidies. Daarmee kunnen scholen hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen. De scholen hadden tot 1 april 2018 om voorstellen voor huursubsidies in te dienen. 59 aanvraagdossiers werden door AGION goedgekeurd en geselecteerd op basis van verschillende objectieve criteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de nood aan extra plaatsen in de klas. Huursubsidies maken het mogelijk voor scholen om vlot en snel bijkomende plaatsen te realiseren of bestaande schoolinfrastructuur te renoveren. Een gebouw huren kan nuttig zijn in een nieuwe woonwijk waar veel jonge gezinnen komen wonen. Ook in complexere stadsvernieuwingsprojecten is het vaak efficiënter om een deel van de infrastructuur te huren dan in eigendom te verwerven. Daarmee kan snel ingespeeld worden op een hogere vraag of nood aan onderwijscapaciteit.

Voor al deze projecten samen is een jaarlijkse huursubsidie van 7,5 miljoen euro voorzien. Het gaat om gebouwen (bestaande of nog nieuw te bouwen) die voorheen nog geen onderwijsbestemming hadden en waarvan de school geen eigenaar is. Deze projecten zullen iets meer dan 20.000 leerlingen ten goede komen en 3.556 bijkomende plaatsen in de klas creëren. Alle dossiers samen omvatten  129.018 m² nieuwe of te vernieuwen gebouwen.

3 Roeselaarse scholen krijgen ook een huursubsidie:

  • De Verrekijker (Basis) ontvangt vanaf 2020 € 56 595,00 huursubsidie voor de nieuwbouw schoolgebouw

  • Burgerschool & De Mozaïek (Basis & Secundair) ontvangt vanaf 2020: € 482 819,97 huursubsidie voor de nieuwbouw schoolgebouw

  • Vikingschool & De Hagewinde (Basis & BuBaO ) ontvangt vanaf 2019 : € 75 460,00 huursubsidie voor de nieuwbouw schoolgebouw

Van de 59 projecten zijn er 28 voor basisscholen en 22 voor het secundair onderwijs. Ook 1 CLB en 1 internaat krijgen huursubsidies. In 7 gevallen gaat het om  gemengde projecten basis- en secundair onderwijs of secundair onderwijs en een internaat. Voor 44 projecten gaat het om nieuw te realiseren klaslokalen, sporthallen en werkplaatsen. Deze projecten zijn goed voor een totale investeringswaarde van ongeveer 211 miljoen euro. Daarnaast zullen 3 scholen modulaire units huren. In 12 huurdossiers gaat het om bestaande gebouwen die worden gehuurd.

Concreet zal de nieuwe Freinetschool in Hooglede-Gits een bestaand dagcentrum huren en krijgt de basisschool Pius X in Destelbergen huursubsidies voor het huren van een voormalig kerkgebouw gecombineerd met een nieuwbouw. Ook de basisschool Sint-Michiel in Leopoldsburg zal een voormalig kerkgebouw huren en zo 870m² aan extra onderwijsgebouwen hebben. In Mechelen zal het Berthoutinstituut een nieuwe sporthal huren wat ten goede komt aan 1.126 leerlingen. Het Lucernacollege in Anderlecht huurt een aantal modulaire units om 280 extra plaatsen in de klas te realiseren en ontvangt daarvoor huursubsidies.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”Met deze 7,5 miljoen euro aan jaarlijkse huursubsidie kunnen 20.071 leerlingen terecht in moderne onderwijsinfrastructuur, goed voor 129.018 m². We creëren hiermee 3.556 bijkomende plaatsen in de klas. Een bijkomende totale investering in nieuwe schoolgebouwen voor ongeveer 211 miljoen euro. Huursubsidies bieden de kans om de modernisering van het bestaande schoolpatrimonium te versnellen en extra schoolruimte te creëren. Daarnaast spelen we ook in op een veranderend onderwijslandschap en ruimtelijke ontwikkelingen in steden en gemeenten. Een gebouw dat vandaag als kantoor gebruikt wordt, kan morgen als school dienst doen en overmorgen opnieuw een andere invulling krijgen.”

Klik op de tabel hierboven om ze vergroot te bekijken

  • Onderwijs